Jumalan kenraalit – John Alexander Dowie & Maria Woodworth-Etter

Tällä viikolla olikin mukavan paljon töitä, sinänsä positiivista. Toisaalta lukemisen jäädessä vähemmälle on takana Jumalan kenraalit -kirjasta vasta kaksi ensimmäistä lukua ja samalla kahden henkilön tarina.

John Alexander Dowie Jumalan kenraatit kuva
John Alexander Dowie loi pohjan jumalallisen parantumisen leviämisille.

Mutta ennen kuin kerron John Alexander Dowiesta, ”Parantumisen apostolista, ja Maria Woodworth-Etterista, ”Hengen todistajasta”, kerron mistä kaikki alkoi minun ja Jumalan kenraalit -kirjan välillä.

Olen hyvin kiitollinen kahdelle suomalaiselle hengellisen työn tekijälle heidän työstään. Nimittäin 2000-luvun vaihteessa kahdessa kristillisessä lehdessä julkaistiin näiden työntekijöiden kirjoittamia lyhyitä tiivistelmiä Kristinuskon historiassa vaikuttaneista henkilöistä. Raija Savolainen kirjoitti Elämän Sanoma-lehdessä (https://www.elavatkivet.fi/lehti.htm) ja Paul Raja-aho Näky -lehdessä (http://www.nakymagazine.fi). Luin suurella ihmetyksellä kertomuksia Hengen ilmiöistä ja ihmeellisistä fyysisistä parantumisista. Lähteenä monissa näistä kirjoituksista oli, kuten varmasti arvaatkin, God´s Generals – Roberts Liardon. Kirjoitukset saivat minussa aikaan päätöksen hankkia kyseisen kirjan käsiini, vaikka englanninkielen taitoni oli silloin varsin heikko.

Kirjan löydyttyä eräästä nettikaupasta, päätin tilata sen seuraavana tilipäivänäni. Elettiin vuotta 2004, muistaakseni syys-lokakuuta. Päätöksestäni saattoi kulua kahdesta kolmeen vuorokautta, kun sain tämän nettikaupan sähköpostilistalle viestin, jossa kerrottiin Roberts Liardonin kirjan ilmestyvän suomenkielellä, julkaisupäivän ollen täydellisesti sama kuin minun seuraava tilipäiväni. Kai voit kuvitella sen tunteen. Millainen Jumalan teko ja ajoitus! Odotin kirjaa kovasti ja eräänä päivänä postiluukustani saapui lähetys. Jumalan kenraalit teki ja edelleen tekee suuren vaikutuksen minuun.

 

John Alexander Dowie (1847-1907) – Parantumisen apostoli

Dowien elämä hämmästyttää voimakkuudellaan. Dowie oli periksiantamaton vainon ja vastustuksen kohdatessa hänet. Hän teki useita virheitä, varsin suuriakin, mutta oikeaan asiaan keskittyneenä hän sai aikaan todella suuria. Roberts Liardonin mukaan saamme olla varsin paljolti kiitollisia Dowielle nykyisen kaltaisesta parantumisrukouspalvelusta. Liardon antaakin hänelle nimen – Parantumisen apostoli.

Kuten tuolloin, niin nykyisinkin, usein tiedon ja ymmärryksen puute johtaa meitä tekemään asioita väärin. Eikö vain? Dowien kutsu oli olla apostoli ja tuoda parantumispalvelutyö seurakunnan ja maailman keskelle. Valitettavasti Dowie ei itsekään ymmärtänyt täysin omaa kutsuaan, vaan harhautui tuhoisalle politiikan ja vallan tavoittelun tielle.

John Alexander Dowie Jumalan kenraalit kuva 2
Parantuneiden apuvälineet ripustettuna voitonmerkeiksi.

Dowien aikaansaannokset puhuvat kuitenkin Jumalan kutsun ja armon puolesta.

 

Maria B. Woodworth-Etter (1844-1924) – Hengen todistaja

Ehkä kaikkin suurimman vaikutuksen kirjan henkilöistä minuun teki Maria Woodworth-Etter, hänen palvelutyönsä ja suurenmoinen Pyhän Hengen vaikutus hänen kauttaan.

Etter oli selkeä edelläkävijä helluntai-karismaattiselle liikkeelle. Kun helluntailais-karismaattistyyppinen armolahjojen toiminta alkoi laajemmin levitä maailmalle vuonna 1906 Azusa-kadulla sijainneesta pienestä seurakunnasta, oli Etterin toiminnassa jo aikaisemmin nähty runsaasti mm. kaatumisilmiöitä. Kielillä puhumista Etter todistaa tapahtuneen 1800-luvun puolellakin (Karismaattisuuden kutsu, Jouko Ruohomäki, Aikamedia, 2009, 2.painos, s.148). Muistelen lukeneeni jostain toisesta teoksesta, että Etterin tilaisuuksissa ihmiset saattoivat jäädä jopa päiviksi kaatuneina Pyhän Hengen vaikutuksen alle, pystymättä poistumaan paikalta.

Maria Woodworth-Etter Jumalan kenraalit kuva
Pyhän Hengen työ edelläkävijä Maria Woodworth-Etter.

Woodworth-Etter oli todellakin Pyhän Hengen todistaja. Etter antoi tilaa Hengen toiminnalle, joten uskon Etterillä olevan paljon annettavaa ajallemme.

Etterin sanoin: ”Herra on antanut minulle erityisen tehtävä levittää yhteyden ja rakkauden henkeä… Jumala nostaa ihmisiä kaikissa maissa, jotka haluavat enemmän Jumalaa ja sanovat: ’Tule ja auta meitä. Me haluamme rakkauden hengen. Me haluamme ihmeitä ja merkkejä.'”

https://www.liekkikustannus.fi/Jumalan-kenraalit-Roberts-Liardon

– Markus Miettinen

Ps. Kahvissani ei muuten ole maitoa, vaan ainoastaan Arvid Nordquistin Festivitaa pressopannulla valmistettuna. Kohtuullista markettikahviksi, varsinkin hinta/laatusuhteeltaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *